Навръх Великден планински отряди проведоха спасителна акция в Пирин. Пострадалият е румънски

...
Навръх Великден планински отряди проведоха спасителна акция в Пирин. Пострадалият е румънски
Коментари Харесай

Спасителната акция в Пирин: Туристът е бил с летен панталон и маратонки за парка

Навръх Великден планински отряди организираха  спасителна акция  в Пирин. Пострадалият е румънски екскурзиант, който се е оказал блокиран в подножието на връх Вихрен и самичък е подал сигнала.

Снимка: ПСС

Мъжът е с повреден гален и е бил самичък, а помощ са му оказали спасители от отрядите на Банско и Разлог. 

„ В 16:30 ч. следобяд получихме сигнал от 112, че има бедстващ румънски жител под връх Вихрен. Сформираха се три групи от Банско и Разлог и се отправихме към мястото. Екипировката му не дава отговор на изискванията, които са сега във високата част на планината. С някакъв летен панталон, един полар и маратонки, подобаващи за парка, а не за високата част на планината, тъй като над 2000 м към момента е зима “, описа Любчо Джолев, шеф на отряда на ПСС–Разлог.

 Навръх Великден: Спасителна акция на екскурзиант в Пирин (ВИДЕО И СНИМКИ) България 2 мин. Навръх Великден: Спасителна акция на екскурзиант в Пирин (ВИДЕО И СНИМКИ)  Спасиха туристи, в това число от България, блокирани в планина в Турция Светът 2 мин. Спасиха туристи, в това число от България, блокирани в планина в Турция  Спасителна акция в „ Шуменското плато “: Жена е паднала на ръба на бездна България 2 мин. Спасителна акция в „ Шуменското плато “: Жена е паднала на ръба на бездна  Спасяват паднал катерач в региона на Боянския водопад България 2 мин. Спасяват паднал катерач в региона на Боянския водопад  Навръх Великден: Спасителна акция на екскурзиант в Пирин (ВИДЕО И СНИМКИ) България 2 мин. Навръх Великден: Спасителна акция на екскурзиант в Пирин (ВИДЕО И СНИМКИ)  Спасиха туристи, в това число от България, блокирани в планина в Турция Светът 2 мин. Спасиха туристи, в това число от България, блокирани в планина в Турция  Спасителна акция в „ Шуменското плато “: Жена е паднала на ръба на бездна България 2 мин. Спасителна акция в „ Шуменското плато “: Жена е паднала на ръба на бездна  Спасяват паднал катерач в региона на Боянския водопад България 2 мин. Спасяват паднал катерач в региона на Боянския водопад

Освен че е бил неуместно облечен, мъжът не се е движил по маркировката. 

„ Нито по зимната, нито по лятната маркировка. Той е тръгнал за връх Вихрени е неизвестно за какво по негов си фиктивен маршрут. Оказва се, че е стигнал до място, което е доста рисково и блокира, край, не може да продължи – влажен, измръзнал, уплашен и подава сигнала за помощ “, добави планинският избавител. 

Акцията се е провела на над 2000 м височина, в алпийската част малко под връх Вихрен. Наложило се е отрядите да употребяват специфични начини. 

„ Наложи се да използваме алпийски начини, сложихме му алпийска седалка, направихме установка с въжета, с цел да можем да го спуснем в по-ниската част на терена, с цел да можем да го придвижим надолу, а той беше много уплашен очевидно, трепереше, придвижванията му не бяха координирани “, сподели още началникът на отряда на ПСС–Разлог Любчо Джолев.

Снимка: ПСС

Надяваме се, че е в по-добро положение и няма да тръгне отново да прави преходи, които не дават отговор на физическото му положение и оборудването, посъветва спасителят. 

Преди седмици планинските спасители помогнаха и на скиор, потърпевш в региона на местността „ Казаните “.

„ Ски алпинисти са излезнали със ските във високата част на планината, с цел да завършат ски сезона отвън пистовото каране и става случай. Човекът си наранява глезена и се постанова още веднъж да се транспортира на ръце, на носилка “, описа Любчо Джолев.

Когато екскурзиант е с изкълчен гален, той не може да се придвижи до лечебно заведение и на помощ идва Планинската избавителна работа. По думите на началника на отряда в Разлог това изисква огромен запас, който ще бъде скъсен, в случай че има въздушна помощ, и нешата ще се случат доста по-бързо. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР